piątek, 02 kwietnia 2010
mazurki

Mazurek na Wielkanoc musi być! Wie o tym każdy, kto ma choć lekkie zdolności plastyczne. W końcu przygotowywanie mazurka przypomina wyklejanie mozaiki. Czyżby stąd płynął fakt, że mazurki pochodzą z Bizancjum?
Na pewno Mazurek lubi bakalie: suszone owoce, migdały, orzechy, suszone skórki.

Są jak kolorowe kamyczki, ceramiczne dzieła sztuki.

Najbardziej istotną fazą robienia ciasta na mazurka nie jest łażenie po sklepie i wybieranie składników, a chłodzenie ciasta. Dla ułatwienia dodamy, że lodówka jest kiepskim pomysłem. Zwłaszcza, kiedy jest napchana na święta czym popadnie.http://przepisydomowe.pl/wp-content/uploads/2010/02/mazurek.jpg

A skoro pogoda nam dopisuje mamy niepowtarzalną okazję przyswoić sobie pewną prawidłowość robienia kruchego ciasta na mazurka.

Mazurki robi się nocą.

Proste i genialne. Zresztą mazurek to potrawa na Wielką Noc.


Przepis na Mazurek

  • mąka krupczatka – 30 dag
  • masło – niecała kostka
  • cukier puder – 10 dag
  • żółtka – 3 sztuki
  • laska wanilii

Żółtka ugotować i przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać na stół lub stolnicę. Mąkę wymieszać z masłem – najlepiej posiekać razem. Wydłub z laski wanilii czarne ziarenka. Dodaj do masła cukier, żółtka, wanilię i szybko zagnieć kruche ciasto. Zostaw w chłodnym miejscu na pół godziny.

Część ciasta zostaw na brzeżki, resztę rozwałkuj na placek grubości mniej niż centymetra, więcej niż pół. Uformuj wałeczek i oklej ciasto dookoła. Brzeżek posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw mazurek do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Wyłóż mazurek nadzieniem – na przykład kajmakiem (skondensowane mleko gotowane w zamkniętej puszce przez trzy godziny, teraz można kupić ugotowane mleko w puszce.)




http://www.magazyndomowy.pl/mazurek-zajaczek/

http://www.magazyndomowy.pl/img/artykul/1790/mazurek-zajaczek_14657_4.jpg

Zamiast tradycyjnego mazurka, o klasycznym prostokątnym kształcie, przygotuj na te święta jego zabawną wersję, w formie głowy zajączka. To ciasto na pewno ucieszy najmłodszych, ale będzie też wspaniałą ozdoba wielkanocnego stołu.

Składniki:

na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 80 g miałkiego cukru
  • 4 żółtka

na masę czekoladową:

  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej lub krówkowej
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka

dekoracja:

suszone morele, kolorowa posypka, posiekane orzechy włoskie, dwa całe migdały, lukier


Przygotowanie:

Ciasto: Utrzyj masło z cukrem pudrem i żółtkami, dodaj mąkę i wymieszaj. Uformuj kulę, a następnie owiń ją w folię w wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je cienko. Wytnij z ciasta kształt zajęczej głowy. Możesz dla ułatwienia posłużyć się szablonem (narysuj kształt, jaki chcesz otrzymać na tekturze, wytnij nożyczkami i przyłóż do ciasta, nożykiem odrysuj kształt). Przełóż na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę. Z resztek uformuj ruloniki, którymi obtocz krawędzie zajęczej głowy. Powinny wystawać ponad poziom ciasta. Będą foremką dla masy. Piecz przez 15 min., w temp. 190 stopni.

Masa i dekoracja: 1/2 puszki masy wymieszaj z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Rób to w miseczce ustawionej nad parą, wtedy składniki masy łatwiej się połączą.

Upieczone ciasto wystudź, a następnie udekoruj. Zalej cały środek mazurka masą. Zrób nos z moreli, a z połówek moreli - gałki oczne, źrenice z migdałów. Wysyp orzechami i posypką policzki i uszy zajączka. Wąsy, rzęsy i grzywkę namaluj lukrem.

Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby masa stężała. Gotowe krój w kostkę i jedz, jak czekoladowo-orzechowe batoniki.


wtorek, 23 marca 2010
potrawy wielkanocne


Składniki:

1. 250 ml gęstej śmietany
2. 3 jajka
3. 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
4. 1 łyżka drobno koperku
5. 1 łyżka tartego chrzanu
6. sok z 1/2 cytryny
7. sól i cukier

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz, opłucz i przetrzyj przez sito lub drobno pokrój w kosteczkę.

2. Do śmietany dodaj przetarte jajka, szczypiorek, koperek, chrzan, sok z cytryn, dopraw solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj.

3. Odstaw na 3-4 godziny do lodówki.

4. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Sos wykorzystuj do podawania jajek, wędlin.





Mięsa pieczone na Wielkanoc

Dowolna ilość mięsa wieprzowego pokroić na mniejsze kawałki (może być szynka,schab czy karczek ew. boczek). Tak samo można przygotować kurczaka.
Dokładnie mięso oczyścić i umyć. W odpowiedniej wielkości misce przygotować zalewę. Woda ma być przegotowana i wystudzona. Do wody dodajemy sól, pieprz, Vegetę, oregano,paprykę mieloną, jałowiec, kminek,liść laurowy, ziele angielskie, czosnek( czosnku nie żałować, chyba,że ktoś nie znosi jego zapachu) i inne przyprawy według Własnego uznania.
do tej zalewy włożyć mięso, tak żeby nie wystawało z wody. Odstawić w chłodne miejsce lub wstawić do lodówki na parę godzin.Co jakiś czas przewrócić mięska. Ja przygotowuję wieczorem mięsko a na drugi dzień go piekę. Przed pieczeniem można jeszcze opruszyć przyprawami. Piec w zależności od wielkości kawałków mięsa, sprawdzając czy jest miękkie.
Nigdy nie dodaję saletry bo jest bardzo szkodliwa dla zdrowia.
Smacznego :)


Przekładaniec Wielkanocny

Ciasto:
30 dkg mąki,
30 dkg margaryny,
10 dkg cukru pudru,
4 jaja,
3 łyżki smietany,
łyżka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
pół słoika dżemu,
25 dkg bakalii (orzechy, migdały, rodzynki),

Krem:
4 łyżki cukru pudru,
4 żółtka,
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej,
łyzka mąki ziemniaczanej (lub budyniu),
pół l. mleka,
kostka margaryny lub masła,
sok z jednej cytryny,
skórka otarta z połowy cytryny (niekoniecznie)

WYKONANIE:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekac z tłuszczem, dodac cukier, żółtka, śmietane i cukier waniliowy. zagnieść dośc luźne ciasto. Rozłozyć je równomiernie na dwóch identycznych blachach, posmarować warstwa dźemu, a na wierzchu wyłozyć piane ubitą z białek i dwóch łyzek cukru. Posypać placki posiekanymi bakaliami.
Piec 15 minut. pozostawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodac mąke pszenna i ziemniaczaną (lub budyń), wymieszać ze szklanka mleka.Druga szklanke mleka zagotować , wlać żółtka wymieszane z mąką i gotowac do zgęstnienia.
Masło utrzeć na pianę i porcjami dodawać ostudzony budyń . Do utartego kremu dodawać sok i skórkę z cytryny. Przełozyć placki kremem, układając je tak by bakalie znalazły się na spodzie i na wierzchu ciasta.
Smacznego :)








Składniki:

a. 4 jajka na twardo
b. 10 pieczarek
c. 1/2 cebuli
d.2 łyżki posiekanej natki
e. 2 łyżki majonezu
f. łyżka oleju
g. sól, pieprz, tymianek(przyprawy według własnego gustu)

Przygotowanie:

1. Pieczarki i cebulę obrać, posiekać.
2. Olej rozgrzać na patelni, włożyć grzyby, oprószyć szczyptą tymianku i przesmażyć.
3. Dodać cebulę, zeszklić.
4. Całość ostudzić.
5. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtko.
6. Pieczarki i cebulę zmiksować z żółtkami.( ja, drobno kroję)
7. Dodać majonez i natkę, wymieszać. Przyprawić do smaku.
8. Pastą napełnić połówki jajek.

Składniki:

a. 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
b. 1 l żuru
c. 50 dag surowej białej kiełbasy
d. 4 jajka na twardo
e. 0,5 szklanki gęstej śmietany
f. 1 łyżka startego chrzanu
g. 1 cebula
h. 4 ząbki czosnku
i. 3 liście laurowe
j. 1,5 łyżki majeranku
k. 10 ziarenek czarnego pieprzu
l. sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Białą kiełbasę zalej gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać cebulę opaloną nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30-40 min.

2. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 min.

3. Wyjmij kiełbasę, przecedź całą zupę, aby była klarowna.

4. Dodaj chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek.

5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

6. Kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do żurku.

Żur podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo

Składniki:

1. 6 jajek
2. 15 dag majonezu
3. cebula
4. 8 dag zielonego groszku z puszki
5. 2 pomidory
6. pęczek szczypiorku
7. papryki konserwowe
8. sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Jajka gotować 10 min. od momentu zagotowania. Ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki.
2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
4. Papryki odcedzić, pokroić w kawałki.
5. Szczypiorek opłukać, posiekać.
6. Zielony groszek odcedzić z wody.

Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez i szczypiorek.
Delikatnie wymieszać i przyprawić do smak


niedziela, 16 listopada 2008
ZNALEZIONE...




malowane pisanki kurze

Pisanki kurze

Drewniane jajka kurze o wysokości 6 cm, ręcznie malowane.
Przeróżne wzory.
Pisanki :: katalog
malowane pisanki przepiórcze

Pisanki przepiórcze

Drewniane jajka przepiórcze o wysokości 4 cm, ręcznie malowane.
Przeróżne wzory.

Pisanki :: katalog
pisanki z logo

Pisanki z logo

Wspaniały gadżet reklamowy! Wzory i tła pisanki będą dopasowane do kształtu logo.
Pisanki z logo
koszyczki z pisankami

Koszyczki
z pisankami.

Bardzo ciekawa dekoracja stołu. Skomponuj własny koszyk z dowolnymi wzorami pisanek.
Koszyczki z pisankami
pisanki

Kompozycje pisanek.

Komplety różnorodnych wzorów, również pisanki
z jednorazowych serii.
Kompozycje
pisanki decoupage

Pisanki do dekoracji

Możesz namalować swoją własną pisankę! Doskonała na prezent świąteczny dla znajomych i rodziny.
Drewniane jajka
animowane ekartki

Jajeczne eKartki

Animowane eKartki - wysyłane z życzeniami albo całkiem bez okazji.

eKartki z jajem
kolorowanki

Dla Dzieci

Zaprojektuj wirtualną pisankę! Zaprojektuj własny wzorek i wydrukuj.
Dla Dzieci
gadżety

Gadżety

Kieliszki na jajko.


Gadżety


Spotkałam dzisiaj kurczaka Co po baziach skakał. Za nim kurka podążała I pisanki malowała. Wtem baranek się ukazał I życzenia złożyć kazał: Szczęścia i radości moc Na tą Świętą Wielką Noc!
stoi za oknem Wielkanoc, o, widzę babkę rumianą, o, w owsie stoi baranek, o, ile barwnych pisanek, o, jak czysto we wszystkich kątach, o, jak mama w kuchni się krząta, Wielkanoc przyszła do nas w gości, zasiadła z nami, o jakie te święta wesołe!
glitter-graphics.com